Скоро едно яйце може да струва по 50 ст. в  магазините

...
Скоро едно яйце може да струва по 50 ст. в  магазините
Коментари Харесай

Рекордни запаси от зърно, но цените му не падат

Скоро едно яйце може да струва по 50 ст. в  магазините
Към края на юли в складовете в България е имало рекордни ресурси от пшеница, слънчоглед и други култури, само че цените им на борсата не падат, същото се отнася и за цените на главните храни по борсите.

Според обзора на зърнения баланс на земеделското министерство към началото на август през 2020 година страната ни е имала ресурси от 3 млн. тона пшеница, към същата дата м.г. - 4,5 млн. тона, до момента в който тази година е към този момент 6,5 млн. тона. По-малки са количествата, само че също по този начин рекордни от ечемик, царевица, рапица и слънчоглед.

От всички тези култури само при слънчогледа огромните ресурси към този момент дават някакво отражение на пазара – цената на олиото трета седмица подред гладко спада, с цел да стигне 4,88 лева за литър на едро по борсите. Само месец по-рано цената на едро беше 5 и над 5 лв..

На Софийска стокова борса котировките на пшеницата през седмицата си остават на същото ниво както и през миналата.

Хлебна пшеница в огромни количества се търси на 580-637 лева./тон, а предложение има за 740-750 лева./тон. Фуражна пшеница в огромни количества се търси на 615 лева./тон.

Ситуацията със зърното обаче не е такава единствено у нас, в Украйна също зачестиха недоволствата, че складовете са незадоволителни за предпазване и на хлебната пшеница от новата годишна продукция, и на остарялото зърно.



Причината там е, че съглашението за износа бе подписано относително късно и макар засиления износ той не може да се съпоставя с миналогодишния.

Този напън върху пазара обаче не въздейства по никакъв начин върху цените на главните храни в България. Млечните артикули да вземем за пример нарастнаха за следващ път предходната седмица и сиренето и кашкавалът, които по магазините гонят надлежно 16 и 25 лева за кг, прибавиха нови 2-5% върху цените си на едро по борсите.

Въпреки че пилешкото не е поскъпвало от съвсем две седмици насам, яйцата прибавиха нова 1 ст. към цената си на едро и на борсите приблизително те костват към този момент по 30 ст. броя.

Само за последната година те са поскъпнали с към 30%. Тяхната цена зависи от царевицата, електрическата енергия и природния газ, защото множеството птицепроизводители отопляват индустриалните си пространства със синьо гориво.

Според ръководителя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов нищо чудно едно яйце скоро да коства по 50 ст. на пазара. В момента това е цената единствено на специфични типове яйца – обогатени със селен и биояйцата. Цената на останалите според от размера им е сред 34 и 45 ст.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР